Nieuws Mei 2013

24-05

Xavi ontvangt de fair play prijs

Xavi heeft donderdag uit handen van voorzitter Sandro Rosell de fair play prijs ontvangen. Na de ceremonie was er nog ruimte voor een paar vragen.

Kampioenshaag

Komende zondag staat de derby tegen Espanyol op het programma. In Spanje is het traditie dat de tegenstander een erehaag maakt voor de kampioen, maar veel supporters van Espanyol zitten daar niet op te wachten. "Ik begrijp het standpunt van de supporters, het belangrijkste is dat de spelers ons niet de rug toekeren. Maar hun keeper Kiko Casilla zei afgelopen woensdag nog tegen mij dat er een erehaag gevormd gaat worden. Respect in het voetbal is het allerbelangrijkste, zo hebben wij dat vorig jaar ook gedaan toen Real Madrid kampioen werd", aldus Xavi. De middenvelder had inmiddels ook vernomen dat om het beeld van Cristopher Columbus het nieuwste shirt van Barça was gehangen door sponsor Nike. "Voor een Barça-fan zoals ik ben, is dat een geweldig idee."

Thiago

Xavi beseft zelf ook dat hij niet het eeuwige voetballeven heeft. Over zijn beoogde opvolger Thiago Alcantara had hij dan ook mooie woorden: "Hij is een uitzonderlijke speler. Thiago is niet een speler voor de toekomst, hij is een speler voor nu. Ik vertel hem ook dat hij geduldig moet blijven zodat hij een van de pijlers kan worden om het succes van FC Barcelona voort te zetten." Fair play prijs De Premi Barça Jugadors prijs is gesponsord door het Catalaanse biermerk Damm en bedoeld voor de speler die het sportiefst heeft gespeeld in het afgelopen seizoen. Via Facebook konden de socios stemmen op hun favoriet. Uiteindelijk bleven er zes spelers over: Éric Abidal, Andrés Iniesta, Lionel Messi, Carles Puyol, Pedro en dus Xavi. Volgens Rosell is Xavi de verdiende winnaar: "Ten eerste omdat hij nooit slecht zal spreken over een tegenstander, en ten tweede omdat hij de waarden en normen uitdraagt die hem geleerd zijn op La Masia." Volgens Xavi was niet alleen La Masia belangrijk voor hem. "Ik wil mijn ouders bedanken, zij hebben mij als eerste bijgebracht wat het is om sportief en eerlijk te voetballen", aldus de Catalaan. Eerdere winnaars van de prijs waren Iniesta en Bojan.