Nieuws Mei 2014

16-05

Afscheidsceremonie Puyol

Donderdag was de afscheidsceremonie van
El Capitán, Carles Puyol. De sterke verdediger is sinds het seizoen 1999/2000 van vaste waarde in het Catalaanse team. In de 15 jaar dat Puyol bij Barça speelde heeft hij alles gewonnen wat er te winnen viel, waaronder zes landstitels, drie maal de Champions League en tweemaal de Copa del Rey.

Een van de sprekers op de afscheidsceremonie was Josep Bartomeu. “Puyol is hét voorbeeld van toewijding en opoffering. Je bent de beste aanvoerder die Barça ooit gehad heeft. Het enige dat ik kan zeggen is: Bedankt voor alles Carles”, aldus de president, die vervolgde met: “Je loopbaan bij Barça is nog niet klaar. Er ligt hier nog iets voor je in het verschiet.”

Ook Andoni Zubizarreta heeft enige woorden gesproken bij het afscheid. De technisch directeur wist het volgende te zeggen: “Iedereen die denkt alles in het voetbal te hebben bereikt, zou eens naar Carles Puyol moeten kijken. Híj is pas een groot leider en iemand die je altijd in je team nodig heeft. Puyi is geen leider die instructies schreeuwt, maar tegen zijn ploeggenoten zegt: ‘Volg mij’.”

Hierna waren de ploeggenoten aan de beurt om van El Capitán afscheid te nemen. Namens de selectie nam Xavi het woord. “We hebben zoveel om je voor te bedanken. Bedankt voor alles wat je ons gegeven hebt: je moed, toewijding en vrijgevigheid. Je hebt in de 15 jaar alles gegeven. Dat maakt je tot de meest profesionele speler die ik ooit gezien heb. Je bent een deel van Barça, en de club heeft jou nodig. Je bent een voorbeeld voor allemaal”, vertelde de middenvelder.

Naast de huidige president, Bartomeu, hebben ook een aantal oud presidenten van Barça gesproken. Zowel Josep Nuñez als Joan Gaspart en Joan Laporta hebben zich positief uitgelaten over de verdediger, die hem hebben geroemd om zijn profesionaliteit zowel binnen als buiten het veld.

Tot slot spraken ook een aantal andere boegbeelden in het voetbal vol lof over El Capitán.

“Zijn loopbaan zelf zegt al voldoende. Hij is een voorbeeld”, aldus Cruyff.

Radomir Antic, voormalig hoofdcoach zei: “Puyol is geniaal en een groot prof. Hij wist hoe hij zijn karakter in zijn voordeel kon laten werken.”

Fernando Hierro, voormalig speler van Real Madrid zei: “Hij is een voorbeeld voor alle verdedigers. Ik had het geluk om zijn ploeggenoot bij het Spaanse nationale elftal te zijn.”

Voormalig speler van Real Madrid en bondscoach van La Roja José Antonio Camacho vertelde: “Het is zo jammer dat Puyol stopt. Hij heeft ons allen gemotiveerd.”

Bekijk HIER de hele afscheidsceremonie