Nieuws November 2009

11-11

Barça-Cult. Leonesa 5-0

FC Barcelona heeft zich dinsdagavond met het grootste gemak voor de volgende ronde van de Copa del Rey geplaatst. De titelverdediger had geen kind aan derdeklasser Cultural Leonesa, dat in de tweede helft met vijf doelpunten werd opgerold.

Na de eerdere 0-2 uitoverwinning gaf Guardiola in de bekerreturn de kans aan de jonge talenten Jeffren en Jonathan om in de basis te beginnen. Camp Nou was mede door de goedkope entreekaartjes vanaf zeven euro toch nog met zo'n 26.000 toeschouwers gevuld. Ondanks de kou kwamen ze al snel in feeststemming toen het grote scorebord liet zien dat concurrent Real Madrid tegen het nietige Alcorcón was uitgeschakeld.

Op het veld zelf was minder vermaak te bespeuren. De gasten, die zich in de middag nog te goed hadden gedaan aan een ouderwets spelletje bingo om de spanning voor het duel weg te nemen, stelden zich in de eerste helft positioneel goed op. Hierdoor liepen de meeste blaugrana aanvallen stuk op de witte verdediging. Pas in de tweede helft werd de ban gebroken. Bojan stond op de goede plek om in de 51e minuut een harde voorzet van Jeffren binnen te werken. Het verzet van Cultural was daarmee gebroken want opnieuw Bojan mocht meteen daarna ook de 2-0 scoren. Op heerlijk aangeven van Dos Santos slalomde hij om doelman Calzado heen om de bal in het lege doel te schieten.

Vreemd genoeg was de voorsprong voor Guardiola het sein om zowel Messi als Xavi binnen de lijnen te brengen. De twee sterren, die oorspronkelijk rust kregen, konden zich echter in het laatste half uur naar hartenlust uitleven tegen een steeds minder tegengas gevende sparringspartner. Pedro mocht op aangeven van Iniesta de 3-0 inschieten, waarna Messi een foute uitworp van de Calzado afstrafte met een droog schot in de bovenhoek. Xavi mocht een kwartier voor tijd ook een duit in het zakje doen door met het hoofd te scoren. Het was zijn eerste doelpunt van het seizoen.

Opst: Pinto, Alves, Puyol (63. Messi), Márquez, Maxwell, Busquets, Jonathan dos Santos, Iniesta (65. Xavi), Pedro, Bojan, Jeffren (58. Fontas)