Nieuws November 2012

23-11

Barça-defensie genomineerd voor Wereldelftal van het Jaar

De FIFA en de FIFPro (de internationale spelersvakbond) hebben donderdag de namen bekendgemaakt van de twintig verdedigers die kans maken op een plaats in het wereldelftal van het jaar (de FIFA FIFPro 2012 World XI). De complete defensie van FC Barcelona is genomineerd: Jordi Alba, Carles Puyol, Javier Mascherano, Gerard Piqué en Dani Alves.

Op 7 januari 2013, tijdens het Ballon d’Or Gala van de FIFA, zal onthuld worden welke vier spelers zijn opgenomen in het wereldelftal van 2012. Zowel deze lijst als het uiteindelijke elftal worden gekozen door de voetballers zelf.
De overige genomineerden zijn: Ashley Cole, David Luiz, Branislav Ivanovic, John Terry (Chelsea), Marcelo, Pepe, Sergio Ramos (Real Madrid), Patrice Evra, Rio Ferdinand (Manchester United), Vincent Kompany (Manchester City), Gareth Bale (Tottenham Hotspur), Philipp Lahm (Bayern München), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Thiago Silva (Paris Saint-Germain) en Giorgio Chiellini (Juventus).

Jordi Alba, Mats Hummels en Branislav Ivanovic staan voor het eerst in de last. Alba was een van de absolute uitblinkers op het EK afgelopen zomer en zijn uitstekende prestaties bij Valencia vorig jaar luidden zijn terugkeer naar Barça in aan het begin van het huidige seizoen. Daar maakte de 23-jarige verdediger onmiddellijk furore. Hummels was een van de sleutelspelers in het Borussia Dortmund dat de Bundesliga won vorig seizoen, en maakte tevens deel uit van de Duitse nationale ploeg die op het EK2012 de halve finales bereikte. Inanovic heeft tenslotte bij Chelsea laten zien dat hij goed zijn man kan schaduwen en de Servische aanvoerder kan zowel op de centrale als of de rechtsachter positie uit de voeten. Met Chelsea won hij vorig seizoen de Champions League, hoewel hij geschorst was voor de finale.

Carles Puyol, Ashley Cole en John Terry hebben alle drie tot nu toe elk jaar op de lijst van voorgeselecteerde spelers gestaan, sinds het ontstaan van deze prijsuitreiking in 2005. In tegenstelling tot Puyol en Terry heeft Cole het nooit verder geschopt dan de voorselectie.

De FIFA FIFPro 2011 World XI zag er als volgt uit: Iker Casillas, Dani Alves, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Nemanja Vidic, Xabi Alonso, Andrés Iniesta, Xavi, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Wayne Rooney.