Nieuws Januari 2009

03-01

Barça - Real Mallorca 3-1

FC Barcelona heeft zaterdagavond moeizaam van Real Mallorca weten te winnen. Het positieve hiervan is dat een ongeschreven wet bepaalt dat als een ploeg slechte wedstrijden in winst om weet te zetten, het dan waarschijnlijk kampioen wordt.

Guardiola kende een verrassende opstelling. Tot vlak voor de wedstrijd betrok hij de hele selectie bij de voorbereiding en bepaalde pas laat de definitieve opstelling. De grootste verrassing was de verschijning van de jonge Victor Sánchez in het hart van de verdediging naast Márquez. Puyol mocht de positie van Alves in vullen. Alves kreeg net als Lionel Messi rust toebedeeld. Messi mocht daarbij zelfs plaatsnemen op de tribune, naast Diego Maradona nota bene. Zij zagen een traag startend Barcelona. Te langzaam werd de bal rondgespeeld en dit was niet voldoende om openingen te vinden. Een snel genomen vrije trap na een kwartier zorgde nog voor het meeste gevaar maar Eto'o wist doelman Lux niet te passeren. Uit de counter was het kort daarna wel raak. Maar dan aan de andere kant. Touré leed op het middenveld balverlies, waarna Aduriz er met de bal vandoor kon. Te makkelijk werd Victor Sánchez uitgespeeld en de afronding was vervolgens prachtig. Valdés werd met een fraaie lob gepasseerd. Zo keek Barça net als in de vorige wedstrijd tegen Villarreal opnieuw tegen een achterstand aan, zij het ditmaal in een thuisduel.

Niet geheel ongewoon moesten de blaugranas dus op zoek naar de gelijkmaker. Langzaam maar zeker werd de druk opgevoerd en kwamen er kansen. Zo schoot Gudjohnsen hard op de lat. Na ruim een half uur mocht Barça een hoekschop nemen. Xavi bediende Puyol, die de bal onbedoeld met het hoofd bij Henry deed geraken. De Fransman nam de bal voorbij de tweede paal knap met rechts in de lucht aan om vervolgens uit een moeilijke hoek met links het doel te treffen. Een zeer fraaie gelijkmaker. 

Na de thee veranderde het spelbeeld niet. Mallorca nam een nog defensievere stelling in waar Barça zich op stuk beet. Hoewel de eilandbewoners geen enkele keer meer in de buurt van Valdés kwamen, lukte het Barcelona niet om goed uitgespeelde kansen te creëren. Alleen een fraaie combinatie door de lucht tussen Henry en Eto'o strandde op doelman Lux en Gudjohnsen kwam bij een andere aanval bij de tweede paal net te laat. De irritatie sloop daarmee in het elftal en de wedstrijd werd harder en harder. Coach Guardiola greep in om een domper in de vorm van puntenverlies te voorkomen. Eerst mocht Alves alsnog invallen voor Victor Sánchez en maakte Iniesta na drie maanden blessureleed zijn rentree ten koste van Hleb. 

Alsof het zo had moeten zijn was Andrés meteen de man die de wedstrijd deed kantelen in het voordeel van Barça. Op een kwartier voor tijd werd een schot van Xavi geblokt en kwam de bal per toeval bij de buitenspel staande Gudjohnsen terecht. De IJslander twijfelde geen moment en legde de bal knap terug op de inlopende Iniesta die afrondde. Terwijl de spelers van Mallorca - terecht - heftig protesteerden tegen de lijnsman, vierde alles wat Barcelona was de voorsprong in grote euforie. Wat een droomrentree voor Iniesta. 

Met de 2-1 stond bij Barcelona het vizier op het rustig uitspelen van de wedstrijd. Mallorca was verslagen en drong ook niet meer aan, waardoor de laatste minuten een verplichting werden. Behalve voor Touré Yaya, die zijn fout uit de eerste helft maar al te graag wilde herstellen. Hij zette een mooie combinatie op met Eto'o om vervolgens drie verdedigers te slim af te zijn en in de korte hoek te scoren; 3-1.

Klik hier voor beelden van de doelpunten

Opstelling: Valdés, Victor Sánchez (55. Alves), Puyol, Márquez (70. Sylvinho), Abidal; Xavi, Touré, Gudjohnsen; Hleb (66. Iniesta), Eto'o, Henry