Nieuws Mei 2009

14-05

Barcelona onthaalt haar helden

Een druilerige regen weerhield de inwoners van Barcelona vandaag niet om en masse de straat op te gaan en de spelers en begeleiding van FC Barcelona in de middag toe te juichen, toen ze terugkwamen vanuit Valencia. In een mooie touringcar reed de selectie door de straten van de stad op weg naar Camp Nou. Duizenden aanhangers stonden langs de route om hun helden te bedanken voor het winnen van de Copa de Rey.

De titel werd woensdagnacht uitbundig gevierd, waarbij in de vroege ochtenduren helaas ongeregeldheden uitbraken op de Ramblas. Tegen de vijftig arrestaties werden geregistreerd. In Girona overleed een supporter toen hij tijdens de festiviteiten van een vijf meter hoge brug afsprong.

Gesprek van de dag in Spanje is echter het niet live uitzenden van het Spaanse volkslied voorafgaand aan de bekerfinale. Op het moment dat de hymne werd gespeeld, draaiden de camera’s van TVE voor een sfeerreportage in Bilbao, alwaar tienduizenden supporters de wedstrijd ook in het eigen stadion Sam Mames konden zien. Pas in de rust werd het gemiste volkslied alsnog uitgezonden. De blooper kostte de eindverantwoordelijke bij TVE op donderdag zijn ontslag.
Saillant detail was dat tijdens het afspelen van het volklied er veel gefluit was waar te nemen. Catalanen en Basken gaan het liefst voor eigen onafhankelijkheid en hebben niet veel op met het Koninklijk huis. Het gezicht van Koning Carlos stond dan ook niet bepaald geamuseerd.