Nieuws November 2012

08-11

Cruijff stopt als bondscoach van Catalonië

Johan Cruijff zit op 2 januari 2013 voor de laatste keer op de bank als bondscoach van het Catalaanse elftal. Deze week heeft de voormalig topvoetballer zijn besluit bekendgemaakt aan Andreu Subies, de president van de Federació Catalana de Futbol (Catalaanse voetbalbond).

“Ik ben erg trots een speler, trainer en bondscoach te zijn geweest in het land die me verwelkomde, maar nu is het tijd om een cyclus af te sluiten met een goed gevoel”, schreef Cruijff in een verklaring op de website van de FCF. Hij voegde eraan toe: “Om coach van Catalonië te zijn was mijn manier om het land en de mensen te bedanken voor alles wat ze hebben gedaan voor mij.”

Traditiegetrouw speelt Catalonië één per wedstrijd per jaar en is niet officieel erkend door de FIFA. In 2009 werd in Camp Nou Argentinië met 4-2 verslagen, op 18 december 2010 versloegen de Catalanen Honduras met 4-0. Vorig jaar werd Tunesië in het Estadi Olímpic Lluís Companys op 0-0 gehouden. Op 2 januari zal Cruijff zijn laatste interland beleven als bondscoach van Catalonië. De tegenstander is nog niet bekend. Cruijff zal in ieder geval hopen zijn ongeslagen status te kunnen behouden.

Wie de legendarische nummer 14 zal opvolgen bij de Catalaanse ploeg is nog niet bekend.