Nieuws April 2010

18-04

Espanyol – Barça 0-0

Barça heeft in de derby tegen Espanyol 2 punten laten liggen door met 0-0 tegen Espanyol gelijk te spelen.

Zaterdagavond stond de eerste derby van Barcelona in het nieuwe stadion Cornellà-El Prat op het programma. Espanyol dat inmiddels veilig is voor degradatie en niet meer in aanmerking komt voor de posities om in de Europa League te spelen, kon vrij uit spelen. Espanyol wist met de juiste tactiek het soepele aanvalspel van Barça te ontregelen.

Espanyol liet het initiatief aan FC Barcelona en beperkte zich tot verdedigen. Het vele bal bezit leidde niet tot uitgespeelde kansen, want de aanvallers van Barça kon de defensie van Espanyol niet verontrusten. Alleen Pedro wist binnen tien minuten een grote kans op de lat van het doel te schieten. Espanyol kwam er spaarzaam uit en wist ook een keer het houtwerk van het doel van Valdés te raken. Valdés redde bekwaam op een schot van Osvaldo, maar daarbij rolde de bal wel tegen de paal. Maar niemand van Espanyol wist de rebound te benutten. Hierdoor zochten beide teams de kleedkamers op met een 0-0 rustand.

In de tweede helft was het spelbeeld hetzelfde als in de eerste helft. Het initiatief lag weer bij Barça, alleen grote mogelijkheden om te scoren kwamen er niet. Na een kwartier in de tweede helft kreeg het team van Pep Guardiola nog een domper te verwerken. Dani Alves maakte een overtreding op Callejón en deze werd bestraft door de scheidsrechter met een gele kaart. Dit was zijn tweede gele kaart, dus moest Alves het veld verlaten.

Met een man minder hield Barça wel het betere van het spel. Alleen een doelpunt leverde dit niet op. Hierdoor vond Guardiola zich genoodzaakt om de laatste tien minuten Ibrahimovic te laten invallen voor Pedro. Maar ook hij kon geen doelpunt meer forceren. Hierdoor was de stand na negentig minuten 0-0.

Door dit gelijke spel, behoudt Barça nog steeds de leiding in de Primera División. Alleen kan Real Madrid zondag bij eventuele winst op Valencia dichterbij komen. Bij winst op Valencia, nadert Real Barça tot op één punt.

RCD Espanyol: Kameni, Chica, Solo, Victor Ruiz, DIDAC Vila, Baena, Forlín, Alley (Ben Sahar), Verdú (Ivan Alonso), Luis Garcia en Osvaldo.

FC Barcelona: Valdés, Alves, Piqué, Milito (Henry), Puyol, Touré (Keita), Busquets, Pedro (Ibrahimovic), Maxwell, Xavi en Messi.