Nieuws December 2022

11-12

Frankrijk naar halve finale

Voor Franrijk niet zo heel bijzonder. Tegenstander is Marokko. En dat is wel heel bijzonder: het 1e Afrikaanse land dat de halve finale van een WK voetbal bereikt. Met een prachtige kopbal scoorde Youssef En-Nesyri de 1-0 voor de Marokkanen tegen Portugal.

Grote verliezer: Christiano Ronaldo die weer op de bank begon. Zowel bij het doelpunt als na het eindsignaal gingen de Marokkanen volledig uit hun dak. Scheidsrechter Tello had het er maar moeilijk mee. De rechterflank van Marokko was op dreef (met een uitstekende Ziyech). Het waren de ontembare Leeuwen van de Atlas die de halve finale bereikten.

Ronaldo zat op dat moment huilend in de kleedkamer: weg WK.

En dan moest het hoofdgerecht nog komen: Engeland – Frankrijk. Een clash tussen 2 toplanden. Oh oh Harry Kane. De eerste penalty zat er strak in, de tweede penalty schoot hij hoog over. De kans op 2-2 en een eventuele verlenging vervloog.

Voorsprong voor Frankrijk door een heerlijk schot van Tchoaméni in de 17e minuut. De 1e helft was het spel van beide kanten niet bijster goed. Ruststand 0-1 voor Frankrijk. Mbappé werd goed aan banden gelegd.

De 2e helft was een stuk aantrekkelijker met kansen over en weer. Overtreding in het strafschopgebied: penalty voor Engeland (54e minuut). Daar wist Harry Kane wel raad mee: 1-1. Het was een enorme boost voor de Engelsen die massaal ten aanval trokken. Hun beste periode.

Maar daar dacht Olivier Giroud heel anders over. In de 78e minuut sloeg hij toe: 1-2 voor Franrijk via een rake kopbal. Gemiste strafschop van Harry Kane…….. Nog een paar flinke kansen voor de Engelsen: schot van Bellingham en een kopbal van Harry Maguire die de buitenkant van de paal raakte. Ze hadden het geluk niet mee. En Deschamps keek steeds meer tevreden. En zo kwam er een einde aan een boeiend duel (vooral de 2e helft).

Scheidsrechter: Sampaio (4 gele kaarten) Toeschouwers: 69.000. Al Bayt Stadion, Al Khor

Balbezit Engeland 57%, Frankrijk 43%; Schoten Engeland 16, Frankrijk 8;

Opstelling Engeland: Pickford, Walker (98”Grealish), Stones, Maguire, Shaw, Henderson (79”Mount), Rice, Bellingham, Saka (79”Sterling), Kane, Foden (85”Rashford),

Opstelling Franrijk: Lloris, Koundé, Varane, Upamecano, Hernandez, Dembélé (79”Coman), Tchouaméni, Griezmann, Rabiot, Mbappé, Giroud

Halve finales: Dinsdag 13 december 20.00 uur Argentinië – Kroatië Woensdag 14 december 20.00 uur Frankrijk - Marokko