Nieuws Mei 2009

29-05

Guardiola bij de beste trainers uit de geschiedenis

Geheel in lijn met het temperen van teveel euforie en als de pragmaticus die hij is, zei Guardiola in het Bernabeu stadion in de aanloop naar de beslissende stap voor het behalen van de Liga: “Als dit ons geen titels oplevert, dan is alles voor niets geweest”. Direct daarna kwam de 2-6, een uitslag die de geschiedenis in zal gaan. Al snel daarna kwam een waterval aan titels op het ritme van een bekende Queen nummer: “Lliga, Copa i Champions! ”. En alle titels op zich hebben een toegevoegde waarde voor Pep Guardiola. In zijn eerste seizoen als trainer op het hoogste niveau werd de dubbel behaald (de vierde trainer van Barça die dat bereikt) en verscheen de meest prestigieuse titel op zijn curriculum. Hij is de zesde trainer die de Europa Cup/Champions League gewonnen heeft als trainer en als speler.

Guardiola is de elfde trainer die de Liga met Barça gewonnen heeft. Maar slechts vijf voor hem hebben de titel in hun eerste seizoen behaald: Josep Samitier (1945), Enrique Fernández (1948), Helenio Hererra (1960), Terry Venables (1985) en Louis van Gaal (1998). Ook verlaagt hij de gemiddelde leeftijd van trainers die de Liga met Barça wonnen hebben door de jongste te zijn (38 jaar). Hij wordt daarbij gevolgd door Frank Rijkaard en Samitier (43) en Johan Cruijff (44). Guardiola behoort nu ook tot de legenden van FC Barcelona die de Spaanse titel zowel als speler en als trainer wonnen. Eerder deden alleen Josep Samitier en Johan Cruijff (trainer van 1990 – 1994) dat. Voor wat betreft het behalen van de dubbel (Liga en Copa del Rey) schaart hij zich in het rijtje: Ferguson (Manchester 1999), de Roemeen Stefan Kovacs (Ajax, 1972) en de Nederlander Guus Hiddink (PSV Eindhoven, 1988). Twee van de vier, Hiddink en Ferguson zijn nog steeds op het hoogste niveau actief maar voor beide bleek Barça tot nu toe te sterk.

Europees gezien kan de naam Pep Guardiola in nog een bijzonder register bijgeschreven worden, dat van personen die de Europa Cup/Champions League wonnen zowel als speler en als trainer. Slechts vijf, allen persoonlijkheden in het Europese voetbal, behaalde dat voor hem: Miguel Muñoz, Giovanni Trapattoni, Johan Cruijff, Carlo Ancelotti en Frank Rijkaard deden dat eerder. Van deze zes, Guardiola meegerekend, behaalde drie het succes als trainer bij hetzelfde elftal als dat zij eerder als speler actief waren (Muñoz, Ancelotti en Guardiola). Drie, dat wil zeggen de helft, daarvan wonnen de Europa Cup/Champions League als trainer bij dezelfde club, Barça: Cruijff, Rijkaard en Guardiola. Dit zegt veel over de gevolgde politiek van de F.C. Barcelona aangaande de keuze van trainers.