Nieuws November 2008

01-11

Málaga - Barça 1-4

FC Barcelona is de nieuwe koploper in Spanje. Daar waar Valencia onderuit ging tegen Santander, bond Barça opnieuw een overwinning aan de zegekar. De elfde op rij en alweer de zevende in de competitie. Toch had de wedstrijd geen doorgang mogen hebben. Het veld stond vlak voor het begin compleet blank van het water, dat met bakken uit de hemel viel.

Scheidsrechter Velasco Carballo was echter onverbiddelijk en stelde de belangen van de competitie hoger in dan de veiligheid van de spelers. Voetbal was niet mogelijk en dat was in het voordeel van Málaga. De thuisploeg schroomde het niet om van meet af aan de lange bal naar voren te hanteren en maar hopen op rare ballen in de zestien bij Valdés. Barcelona had begrijpelijkerwijs meer moeite om van het eigen vertrouwde spelletje over te stappen op het simplistische voetbal van lange halen, snel thuis.

In het doorgaans moeilijke La Rosaleda kwamen de blaugranas toch - puur door individuele klasse - al snel op 0-1. Xavi mocht in de vijfde minuut aanleggen voor een vrije trap, nadat Messi ongeoorloofd was bejegend. De kleine leider draaide de bal met veel gevoel schitterend in de rechterbovenhoek.

De Andalusiërs lieten zich door deze tegenvaller niet van de wijs brengen en met behulp van het waterballet kwamen ze snel weer terug in de wedstrijd. De vrijgespeelde aanvaller Baha stuitte in de 12e minuut op Valdés, maar Duda controleerde de terugspringende bal knap om hem vervolgens in de draai ook in de bovenhoek te knallen. Een opportunistische partij ontspon zich in het zwembad van Málaga. Door de lange ballen naar voren had het meer iets weg van een tenniswedstrijd. Barça bleef aan de goede kant van de score. Nadat de Málaga verdediging een corner tot tweemaal toe maar niet kon wegwerken doordat de bal door het zware veld in de zestien bleef hangen, nam Messi de in zijn voeten belande bal snoeihard op zijn wreef. Doelman Arnau heeft het projectiel alleen kunnen horen; 1-2.

Guardiola had op het middenveld gekozen voor Xavi, Touré en Busquets. Dat de ene voetballer beter uit de voeten kan op een zwaar veld dan de ander is niet herleidbaar naar gewicht of lengte. Daar waar Xavi zich als een vis in het water voelde, hadden de lange en zwaardere Touré en Busquets, maar ook de lichte Iniesta moeite om overeind te blijven. Thierry Henry mocht Iniesta dan ook na rust vervangen. Dat pakte goed uit, want Tin Tin stond meteen aan de basis van de beslissende 1-3. Een op maat gesneden voorzet van Eto'o kopte hij met stijl panklaar voor de voeten van de inlopende Xavi, die geen moeite had zijn tweede van de avond binnen te schieten.

Er kwam geen weerwoord van Málaga, dat al zijn kruid in de eerste helft bleek te hebben verschoten. Daardoor kon Barça achterover leunen en de wedstrijd uitspelen. Twee hoogtepunten konden nog worden genoteerd. Twee vrije trappen op afstand van Dani Alves. De specialist zag zijn eerste op de paal belanden, terwijl de tweede via het been van Welligton in het net achter Arnau verdween. Hiermee kwam een 1-4 als eindstand te staan.

Drie belangrijke punten worden aan het conto toegevoegd en nu maar hopen dat de naweeën van de zware wedstrijd zich niet uitmonden in blessures. Barça mag zich even met trots koploper noemen. Een knappe prestatie van een uitstekend draaiend team onder leiding van Pep Guardiola.

Opstelling: Valdés; Alves, Piqué, Márquez, Puyol; Xavi, Busquets, Touré; Messi (80. Sánchez), Eto'o (84. Bojan), Iniesta (48. Henry)