Nieuws Juni 2011

07-06

Peps Barcelona beste ploeg ooit

Volgens de bezoekers van VI.nl, is het Barcelona van Pep Guardiola het allerbeste elftal ter wereld. Na de winst van Barça op Engelse rivaal Manchester United opende VI.nl een poll waarin werd gevraagd of het huidige Barcelona de beste ploeg ooit is. Maar liefst 57% van de ruim twintigduizend stemmers stemde hiermee in; dat zijn bijna twaalfduizend mensen!
Het Ajax uit de midden jaren negentig kwam als nummer twee uit de bus, met een respectabele achterstand op de nummer een. Het Ajax van trainer Louis van Gaal, begin jaren zeventig, eindigde op de derde plaats. Opvallend genoeg moest het Barcelona van Cruijff, oftewel het Dream Team, het doen met slechts vijf procent van alle stemmen.

In Amerika verscheen Barça op de cover van ‘Newsweek’, het tweede meest belangrijke tijdschrift in de Verenigde Staten na ‘Time’. Ook daar werd dezelfde vraag gesteld aan haar lezers: “Is dit het beste team aller tijden?”
In deze editie probeert ‘Newsweek’ de redenen te onthullen waarom Guardiola’s team zo succesvol is geweest afgelopen seizoen, en journalist Jimmy Burns probeert om erachter te komen of dit Barça-team echt het beste ooit is. Het artikel benadrukt de kracht van het team met haar balbezit en geeft aandacht aan de verdiensten van Xavi en Iniesta, maar ook aan hoe spelers als Mascherano, Abidal en Villa, die niet opgekomen zijn via het Catalaanse opleidingssysteem, zich hebben kunnen aanpassen aan deze manier van voetbal spelen.
Het artikel vergelijkt de speelstijl van het team met een danschoreografie, maar benadrukt ook dat de spelers van Guardiola de basis van voetbal niet zijn vergeten: aanvallen, doelpunten scoren en winnen. Tot slot mag het duidelijk zijn dat Pep Guardiola een fundamenteel onderdeel is binnen deze groep, evenals de promotor van een speelstijl en een houding die zoveel succes hebben gebracht.