Nieuws Maart 2011

10-03

Siempre Messi

Lionel Messi heeft al veel doelpunten op zijn naam staan, waarvan een aantal ontzettend mooie die voor altijd in het geheugen gegrift staan. Maar de openingstreffer die de 23-jarige Argentijn in eigen stadion tegen Arsenal maakte in de return van de Champions League was ook weer een juweeltje dat niet gauw vergeten zal worden! Met deze goal, en de benutte penalty later in de wedstrijd, overtrof Messi wederom zichzelf en passeerde zowel Didier Drogba (32) als meest scorende niet-Europeaan in de Champions League, als Rivaldo, met wie hij tot vóór dinsdagavond op gelijke hoogte stond als topscoorder in Europese competities in het blaugrana tenue.

Messi passeerde met zijn 33 goals, een gemiddelde van 0,63 doelpunt per duel, Didier Drogba die met 32 goals het record in handen had. Alleen Ruud van Nistelrooy presteerde beter: met 56 treffers in 73 wedstrijden namens achtereenvolgens PSV, Manchester United en Real Madrid komt de Nederlander uit op een gemiddelde van 0,77. Van de overige goalgetters komt alleen Filippo Inzaghi, spits van AC Milan met 0,57 enigszins in de buurt van Messi, terwijl de topschutter aller tijden van de Champions League, Raúl, exact één op twee loopt. De Spanjaard zette namens Real Madrid en nu voor Schalke 04 in 137 duels 69 keer zijn naam op het scorebord.
Op de topscorersranglijst aller tijden van de Champions League moet Messi nog zes Europeanen voor zich dulden. In die lijst is Alessandro Del Piero, aanvoerder van Juventus, het eerstvolgende 'slachtoffer' van de Wereldvoetballer van het Jaar 2009 en 2010, maar de inmiddels 36-jarige Italiaan heeft vooralsnog een voorsprong van negen doelpunten.

Dat Messi's prestaties op het hoogste Europese podium vrijwel ongeëvenaard zijn, blijkt uit het feit dat hij, gerekend vanaf zijn debuutseizoen 2004/05, verreweg de meest scorende speler is. In de afgelopen zeven seizoenen kwam de Argentijn tot het al eerder genoemde aantal van 33 treffers en was hij tevens acht keer met een assist bij een doelpunt betrokken. Didier Drogba van Chelsea kwam in de periode 2004-2011 tot 27 goals in de Champions League, op de voet gevolgd door Samuel Eto'o en Cristiano Ronaldo die beiden 26 treffers lieten aantekenen. Eto'o komt op basis van zijn vele assists nog het dichtst bij zijn voormalige ploeggenoot in de buurt, want de spits uit Kameroen bereidde in zeven seizoenen bij Barcelona en Internazionale dertien treffers voor. Dat is er eentje meer dan Ronaldo, die namens Manchester United en Real Madrid tot twaalf assists kwam.
Daarnaast is Lionel ook nog namens FC Barcelona recordhouder in de Europese competitie. Voor dinsdag moest hij de Braziliaanse aanvaller Rivaldo nog naast zich dulden, die tussen 1997 en 2002 tot 31 Europese doelpunten kwam (25 keer Champions League, 5 keer UEFA Cup en één keer in de Europese Super Cup). Messi maakte daarentegen al 33 Europese treffers in het hoofdtoernooi van de Champions League.

Dit seizoen staat de teller voor de Argentijnse sterspeler alweer op 8 goals in acht wedstrijden en daarmee voert hij momenteel de topscorerslijst in de Champions League aan. De afgelopen twee seizoenen werd hij met respectievelijk acht en negen doelpunten topscoorder van het belangrijkste Europese bekertoernooi.

Messi’s fantastische openingsgoal heeft ook weer een discussie aangewakkerd over welke van zijn overweldigende hoeveelheid doelpunten de mooiste was. FC Barcelona heeft zelf in elk geval tien van de meest belangrijke treffers op een rijtje gezet – oordeel zelf!

2005
1 mei: Barça – Albacete (2-0). Dit was Messi’s eerste goal voor de club en kwam voort uit een slimme assist van Ronaldinho. Messi benutte de assist en chipte de bal over de keeper, waarmee hij al liet zien een sterspeler in wording te zijn.

2007
10 maart: Barça – Madrid (3-3). Nog maar met tien man op het veld en met een somber vooruitzicht op nul punten, baande Messi zich een weg door de Madrileense verdediging en plaatste hij de bal achter Casillas, waarmee hij zowel een gelijkspel forceerde als zijn eerste hattrick voor Barça compleet maakte.
18 april: Barça – Getafe (5-2). Een verbazingwekkend schot, toen Messi de bal oppikte op het middenveld en door spelers als Paredes, Nacho, Alexis en Belenguer heen zigzagde voordat hij keeper Luis García voorbij dribbelde. Messi raakte de bal maar liefst dertien keer tijdens deze gang richting het doel en veel mensen vroegen zich af: is dit de nieuwe Maradona?

2009
11 januari: Osasuna – Barça (2-3). In deze wedstrijd vloog een vlammend schot van de voet van Messi van buiten de zestienmeter door de Pamplona mist om Barça de volle drie punten te bezorgen. Pure kracht en pure precisie.
1 februari: Racing – Barça (1-2). Nadat hij een weggewerkte bal van Racing oppikte en controleerde met de borst, vuurde Messi een niet te stoppen volley naar het doel met zijn rechtervoet – een spectaculaire manier om de mijlpaal van Barça’s 5.000e La Liga goal te markeren!
27 mei: Barça – Manchester United (2-0). Messi’s beste gekopte goal en wellicht zijn meest belangrijke goal, toen Xavi’s cross hem bereikte en hij de bal met een boog over Van der Sar heen kopte om Barça’s derde Europese Cup titel te verzegelen.
19 december: Barça – Estudiantes La Plata (2-1). Met de penalty reeks akelig dichtbij, dook Messi opeens op in de zestien om de cross van Alves via het clublogo op zijn borst het doel in te werken, waardoor Barça voor het eerst de Wereldbeker voor Clubs in handen kreeg.

2010
21 maart: Zaragoza – Barça (2-4). Vlakbij de middellijn krijgt Messi de bal en dribbelt voorbij Gabi, Jarosik en Contini, waarna hij keeper Roberto het nakijken geeft met een goed geplaatst schot. Dit was bijna een exacte kopie van de goal tegen Getafe en onderdeel van opnieuw een hattrick.
6 april: Barça – Arsenal (4-1). Nadat Bendtner voor Arsenal de score had geopend, greep Messi de wedstrijd bij het nekvel en scoorde hij  eigenhandig vier goals, waarmee hij zijn team naar de halve finale leidde. De eerste goal viel toen hij een niet te stoppen schot afvuurde vanaf de rand van de zestien.

2011
8 maart: Barça – Arsenal (3-1). Messi wipte de bal fijntjes over Almunia en plaatste een precieze volley voordat de bal de grond raakte om Barça vlak voor rust op een 1-0 voorsprong te brengen. Zijn chip leek op het eerste gezicht op een rebound, maar was in feite een schitterend staaltje voetbalkunst van de Nummer Een van de wereld.