Nieuws Januari 2016

11-01

En de winnaar van de Ballon d’Or is…

Maandag 11 januari is het zover: de ontknoping van de 2015 FIFA Ballon d’Or. In Zürich, om 18:15 uur, zal tijdens het traditionele Gala bekendgemaakt worden wie een van de meest felbegeerde prijzen van de voetbalwereld mag ophalen.

Lionel Messi en Neymar Jr. staan beiden op het podium voor de Gouden Bal, in gezelschap van Cristiano Ronaldo. Voor Messi is het de negende keer op rij dat hij tot finalist is uitgeroepen van deze prestigieuze individuele prijs. De Argentijn gaat voor zijn vijfde (!) Ballon d’Or, een ongelooflijke prestatie, gezien het feit dat hij de enige voetballer in de geschiedenis is die deze prijs meer dan drie keer gewonnen heeft (hij pakte zijn vierde in 2013). Vier andere spelers hebben het precies drie keer klaargespeeld: Johan Cruijff, Michel Platini, Marco van Basten en Cristiano Ronaldo. Slechts vijf voetballers hebben het ooit twee keer gewonnen.
Neymar is voor het eerst een finalist voor de Ballon d’Or. Concurrent Ronaldo maakt de top drie compleet; de Portugees won de Gouden Bal de afgelopen twee edities. Messi en Ronaldo zijn dan ook de twee voetballers die de afgelopen zeven jaar alle Gouden Ballen hebben opgeëist!

Het Gala draait niet alleen om de Ballon d’Or en FC Barcelona heeft mooie vooruitzichten in de andere categorieën. Tien Barça-spelers zijn onder de 55 genomineerden voor de FIFA FIFPro World XI: verdedigers Dani Alves, Gerard Piqué, Javier Mascherano en Jordi Alba; middenvelder Andrés Iniesta, Sergio Busquets en Ivan Rakitić; en natuurlijk het Supertrio Leo Messi, Neymar Jr. en Luis Suárez in de voorhoede.

Ondertussen is Luis Enrique een van de drie finalisten voor de Coach van het Jaar prijs. Hij is in het gezelschap van voormalige Barça- en huidige Bayern München-trainer Pep Guardiola, evenals Jorge Sampaoli, trainer van het Chileense nationale elftal.

Tot slot dingt Leo Messi niet alleen mee naar de Gouden Bal. Hij is tevens finalist voor de Puskás Award, die voor de beste goal van het jaar. Hij werd genomineerd naar aanleiding van zijn wonderschone doelpunt tegen Athletic Club Bilbao in de Copa del Rey finale van 2015 (kijk hieronder dat juweeltje van een goal terug om weer even het geheugen op te frissen!). De twee andere finalisten zijn Alessandro Florenzi (AS Roma) en de Braziliaan Wendell Lira.