Nieuws Oktober 2022

29-10

Lewandowski opnieuw goud waard!

Ver in de blessuretijd heeft de killerspits Lewandowski in Mestalla het winnaarsgenot gegeven aan alles wat Barça een warm hard toedracht. Weer Lewandowski, wie anders! De 0-1 was tegenstander Valencia te veel, en zo mogen de blaugranas in ieder geval voor één avond als koploper slapen. Toch zullen de blessures van Garcia en Koundé stof tot nadenken geven.

Barça moest er hard voor knokken tegen Valencia, dat 90 minuten lang prima tegenstand bood. De mannen van coach Xavi wilden het echec van de uitschakeling in de Champions League al te graag wegspoelen maar vergaloppeerde zich in de eerste helft in aanvallend opzicht. Met name Ansu Fati, die in de basis mocht beginnen, en Dembélé speelden meer tegen zichzelf of tegen de bal. Fati had de 0-1 op de schoenen nadat hij door een pracht steekbal van Pedri alleen voor de doelman was gezet. Zijn stiftbal was een makkelijke prooi voor Mamardashvili.

Ook in de tweede helft verzaakten de spitsen van Barça het verschil te maken met Valencia. Ansu kon na zijn zoveelste misser douchen en ook zijn vervanger Ferran Torres grosseerde in verkeerde keuzes. Hij miste opzichtelijk voor open goal. Het lijkt de mede aanvallers maar niet door te dringen dat er ook een aardige spits in het elftal staat die wel eens een doelpuntje kan maken. Andere invaller Raphinha had dat in de 93ste minuut door en lepelde de bal op een presenteerbaadje op de Poolse goaltjesdief Lewandowski, die niet twijfelde en de voorzet met zijn rechter in het net deed belanden.

Valencia dacht eerder in de tweede helft de leiding te nemen met een goal van Samu Lino, maar dat werd door een handsbal bij een actie voorafgaand afgekeurd. De witzwarte brigade van de fanatieke coach Gatusso speelde hartstochtelijk en deed de blaugrana defensie bij tijd en wijlen op de proef stellen.

In de eerste helft moest Eric Garcia de strijd staken door een blessure, en ook in de tweede helft moest de sterk spelende Koundé naar de kant. Het valt op dat de centrale verdedigers van Barça te makkelijke geblesseerd raken dit seizoen. En dus mocht Gerard Piqué opnieuw de schoenen aan doen om de vuile was te klaren. Dit zou niet mogen na de aankoop van voldoende nieuwe defensieve krachten begin dit seizoen. Deze week vertelde Xavi Siemons dat hij bij Barça amper een gym heeft gezien, hetgeen hij bij PSG en nu bij PSV wel bezoekt voor de nodige fysieke kracht. Bij het aantreden van Xavi wisselde de Catalaan de voltallige medische staf omdat het aantal blessures bij Barça voor zijn komst alarmerend hoog was. Vooralsnog heeft de nieuwe medische staf nog geen oplossing gevonden om het aantal te reduceren. Wellicht is een frequent bezoek aan de gym een mogelijkheid?

Gelukkig is Lewandowski juist een speler die fysiek alles van hemzelf vraagt. De uitkomst was ook in Valencia zichtbaar, een prachtdoelpunt en drie punten in de knip!

Opstelling: Ter Stegen, Balde, Koundé (Piqué), Garcia (Alonso), Alba, Pedri, Busquets (Gavi), De Jong, Dembélé (Raphinha), Lewandowski, Fati (Torres)

Bron foto: fcbarcelona.cat