Nieuws Maart 2011

03-03

Records, records, records

Met de 0-1 overwinning op Valencia heeft FC Barcelona nog een aloud record verbroken. Ze zijn nu twintig uitwedstrijden op rij ongeslagen sinds ze vorig seizoen met 2-1 verloren bij Atlético Madrid. De goal die Zlatan Ibrahimovic destijds scoorde was niet voldoende om de enige nederlaag van het hele seizoen te voorkomen.

De voorgaande serie van ongeslagen uitwedstrijden was van Real Sociedad. In die tijd werd het team gecoacht door Alberto Ormaetxea en de Basken verloren 19 uitwedstrijden lang niet, van de 32e wedstrijd van het 1978/79 seizoen tot de 33e wedstrijd van het seizoen daarop. Gek genoeg wonnen ze beide seizoenen niet de titel, die ze overigens wel in het 1980/81 seizoen wisten te behalen.
Guardiola’s team beëndigde het 2009/10 seizoen met gewonnen uitwedstrijden tegen Zaragoza, Mallorca, Madrid, Villarreal en Sevilla, en een gelijkspel tegen Almeria en Espanyol. Alleen tegen Atlético Madrid werd dus verloren.
Tot nu toe heeft Barcelona in bijna alle uitwedstrijden van dit seizoen de volle drie punten behaald; de enige uitzondering was de wedstrijd in Gijón, waar ze het met een gelijkspel moesten doen.

Het overkoepelende record voor een ongeslagen reeks in de competitie is momenteel nog in handen van het geweldige Barcelona team met Johan Cruijff in het seizoen 1973/74. Onder coach Marinus Michels won het Catalaanse team 26 wedstrijden op rij van het 6e tot het 31e duel. Het was Atlético Madrid dat de serie overwinningen onderbrak, al had Barcelona destijds de titel al veiliggesteld.

Barça is op dit moment trouwens ook goed op weg om een heel ander record te behalen, namelijk dat van het aantal opeenvolgende wedstrijd waarin een team op zijn minst één keer scoort. Dat record is lang gelden gevestigd, in het 1942/43 seizoen en het seizoen daarna, toen FC Barcelona 36 wedstrijden op rij wist te scoren. Na de wedstrijd in Mestalla heeft de ploeg van Guardiola in 24 wedstrijden gescoord. Als ze in de twaalf wedstrijden die dit seizoen nog volgen ook tot scoren komen, zullen ze het huidige record evenaren.