Nieuws November 2012

01-11

Uitreiking Gouden Bal 7 januari

De wereldvoetbalbond FIFA en het Franse magazine France Football hebben 23 spelers genomineerd voor de Gouden Bal, de meest prestigieuze individuele prijs in het voetbal. Net als in de voorgaande seizoenen zijn er twee spelers favoriet voor het winnen van de prijs: drievoudig wereldvoetballer van het jaar Lionel Messi en diens eeuwige 'rivaal' Cristiano Ronaldo.

Messi won de edities van 2009, 2010 en 2011 en is daarmee gedeeld recordhouder, want ook Johan Cruijff, Michel Platini en Marco van Basten sleepten de prestigieuze onderscheiding driemaal in de wacht.

Naast de Argentijnse aanvaller zijn nog vier teamgenoten genomineerd: Xavi Hernández (driemaal derde), Andrés Iniesta (eenmaal tweede), Gerard Piqué en Sergio Busquets. Hiermee wordt weer eens onderstreept dat de jeugdopleiding van FC Barcelona geweldige voetballers heeft voortgebracht. De vijf genomineerde Barça-spelers waren namelijk allen voormalige jeugdspelers van La Masía, voordat ze daadwerkelijk wereldsterren werden.

Naast Cristiano Ronaldo zijn tevens Iker Casillas, Xabi Alonso, Mesut Özil, Sergio Ramos en Karim Benzema bij Real Madrid genomineerd. Opvallend is dat van de Champions League winnaar, Chelsea, slechts één speler genomineerd is: Didier Drogba (nu Shanghai Shenhua) en bij verliezend finalist Bayern München alleen Manuel Neuer. Robin van Persie (Arsenal en Manchester United) is de enige Nederlandse kanshebber op de Gouden Bal 2012.

De uitreiking is op 7 januari 2013 tijdens het FIFA Ballon d’Or gala in Zürich.