Nieuws Oktober 2010

16-10

Villa opgetogen over redding Chileense mijnwerkers

David Villa heeft zijn blijdschap uitgesproken nadat deze week alle 33 van de Chileense mijnwerkers die 69 dagen onder de grond vastzaten gered werden.

De spits komt uit een mijnwerkersfamilie en hield nauwlettend de situatie in Zuid-Amerika in de gaten. “Ik ben trots en blij dat ze allemaal sterk waren en dat ze in goede gezondheid verkeren. Ik heb met onzekerheid toegekeken, hopend dat alles goed zou komen. Het blijkt dat het reddingsappartuur perfect was, maar in dergelijke situaties kunnen er altijd complicaties optreden. Ik ben opgelucht dat alles zo goed is verlopen en dat ze nu allemaal weer veilig boven de grond zijn. Natuurlijk volgde ik het nieuws rondom de redding zoals iedereen, maar als je in deze mijnwerkerswereld geleefd hebt, ben je er nog iets gevoeliger voor, omdat je weet wat het allemaal inhoudt en omdat herinneringen aan dingen die je hebt meegemaakt weer naar boven komen. In dit geval waren we allemaal opgelucht dat alle mijnwerkers in veiligheid zijn gebracht en het goed maken.”

Zelf vaak gezien als sportheld, gelooft Villa dat de 33 mijnwerkers gezien zouden moeten worden als de echte helden. “Wat zij gedaan hebben, is niet gemakkelijk. Ze zijn zo lang daar beneden geweest, samen 'wonend' en elkaar helpend zodat alles goed zou komen. Godzijdank is alles ook goed gekomen.”

De Barça-spits had een boodschap voor de mijnwerkers en wenst ze allemaal een geweldige toekomst. “Het is niet gemakkelijk wat jullie hebben doorstaan. Iedereen bij Barça en het Spaanse voetbalteam is trots op jullie en opgetogen dat jullie sterk zijn gebleven en weer boven de grond zijn. Ik wil jullie een gelukkig leven toewensen en ik hoop dat deze ervaring jullie alleen maar sterker heeft gemaakt.”

Villa hoopt dat dat wat de Chileense mijnwerkers is overkomen een les zal zijn voor de toekomst. “Ik heb in een mijnwerkersgebied geleefd vanaf dat ik jong was, en dergelijke dingen gebeuren. Ik hoop dat dit ertoe zal leiden dat de infrastructuur verbeterd zal worden en dat iets als dit niet nog een keer kan gebeuren.”