Nieuws Januari 2016

09-01

Barça-Granada 4-0

Na de midweeks zege op Espanyol in de eerste leg van het tweeluik Copa del Rey (4-1), kon FC Barcelona zaterdagmiddag alweer aan de bak in de Spaanse competitie. In Camp Nou kwam Granada op bezoek, een ploeg op de zeventiende plek van de ranglijst vlak boven de gevarenzone. Arda Turan en Aleix Vidal verschenen beiden aan de start voor hun Liga-debuut na midweeks gedebuteerd te hebben in de bekercompetitie.

Camp Nou kon er eens goed voor gaan zitten. Binnen vier minuten belandde een magistrale pass van Leo Messi bij Jordi Alba, maar de linksback schoot de bal nét naast. Niet getreurd: in minuut acht drukte Turan een eerste stempel op zijn debuutwedstrijd, met een steekballetje dat Messi vond en de Argentijn met een minuscule aanraking de score opende: 1-0. Binnen vijftien minuten juichte Camp Nou opnieuw, toen de Grote Drie elkaar blindelings vonden en Messi een iets te harde voorzet van Luis Suárez alsnog tegen de touwen wist te werken: 2-0! Barça nam het gas iets terug, maar Granada had weinig te vertellen op het veld. Even kwamen de bezoekers bij Claudio Bravo in de buurt, waarbij de Barça-defensie geheel mis zat, maar dat bleef zonder gevolgen. Aan de andere kant miste Suárez een dijk van een kans; met de keeper gezien en vrij spel wist de Uruguayaan nóg naast te schieten!
Met het halfuur op de klok ging Granada iets meer meevoetballen, maar echte kansen kwamen daar niet uit voort. Aan de overkant zette ook Aleix Vidal zichzelf in de schijnwerpers door met de bal aan de voet goed te blijven kijken en in de drukte toch Messi wist te vinden, die helaas op de keeper stuitte.
Ook in de slotfase van de eerste helft passeerden meerdere kansen de revue, maar de gunfactor binnen het MSN-trio verspeelde menig kans. Neymar nam nog een prachtpass van Ivan Rakitić op de slof en zag zijn raketschot in het zijnet belanden.

In de tweede helft was het tempo aan Barça-zijde aanzienlijk lager. Granada meldde zich wat vaker bij Claudio Bravo in de buurt, terwijl de thuisploeg amper een nieuwe aanval op de mat legde. Camp Nou moest tot minuut 58 wachten tot de eerste degelijke Barça-aanval, die wél meteen in een doelpunt resulteerde. Neymars inzet ketste op de paal af, maar Messi profiteerde vliegensvlug en complementeerde zijn hattrick: 3-0.
Barça geloofde het verder allemaal wel en ging aan de gebruikelijke rondo. De twee debutanten, met ongetwijfeld een goed gevoel over hun inbreng, werden gewisseld. Af en toe kwam Granada ertussen, maar veel konden ze niet aanrichten.
In de slotfase zetten de blaugranas nog eventjes aan en demonstreerde de Tridente haar topvorm met een vlugge aanval met Neymar ditmaal probleemloos als eindstation: 4-0.

Opstelling FC Barcelona: Bravo, Piqué, Rakitić, Arda (72’ Adriano), Suárez, Messi, Neymar, Jordi Alba, Sergi Roberto, Aleix Vidal (65’ Alves) en Vermaelen.

Opstelling Granada: Andrés F., Edgar, Lombán, Doria, Biraghi, Agbo Uche, Khrin (45’ Mainz), Rubén Pérez, Rochina (78’ Márquez), Sucess en Peñaranda (72’ Ibánez).