Pjanic

Officiële naam Miralem Pjanic
Geboortedatum 02 april 1990
Geboorteplaats Tuzla
Geboorteland Bosnië-Herzegovina
Lengte/gewicht 1,78 m/ 72 kg;
Rugnummer 8
Positie Middenvelder
DEBUUT VOOR BARCELONA
Augustus 2020 FC Barcelona - Girona
Miralem Pjanić, geboren op 2 april 1990 in Tuzla (Bosnië-Herzegovina), is een totale middenvelder. Nadat hij zichzelf had gevestigd als een van Juventus 'benchmarkspelers, arriveerde hij in de zomer van 2020 in Barcelona om zijn kwaliteit te demonstreren. Hij begon zijn carrière als prof bij de Franse club Metz, waar hij in 2007 debuteerde.

Ondanks degradatie had de Bosniër een heel goed seizoen en dat zag hem in de gelederen van Lyon komen. Hier begon Pjanić naam te maken in de internationale voetbalwereld. Hij was zelfs een van de hoekstenen van het team dat geschiedenis schreef door voor het eerst in het seizoen 2009/10 de halve finales van de Champions League te bereiken.

Na drie seizoenen bij het Franse team, 115 wedstrijden gespeeld en 16 goals gescoord, vertrok Pjanić in 2011 naar de Italiaanse hoofdstad om voor Roma te spelen. Met het Giallorossi-team behaalde hij zijn beste statistieken op individueel niveau. Gedurende vijf seizoenen speelde hij bijna 200 wedstrijden, scoorde 30 doelpunten en leverde meer dan 40 assists. Titels kwamen echter pas in 2016, toen hij een nieuwe Juventus-speler werd. Hij is een onbetwiste speler geweest voor een van de beste teams ter wereld en won vier competities, twee Italiaanse bekers en een Italiaanse Super Cup met de Vecchia Signora.

Ondanks dat hij in de jeugdopleiding van het Luxemburgse nationale team speelde, ontwikkelde Pjanic uiteindelijk zijn voetbalcarrière bij het Bosnische nationale team, waar hij een nationale held is geworden. De middenvelder is de derde speler in de geschiedenis die de meeste wedstrijden heeft gespeeld en de zesde topscorer aller tijden.

Een totale middenvelder
Hij heeft op praktisch elke positie op het middenveld gespeeld. Van een centrale middenvelder bij Metz tot een van de interieurs bij Lyon en Roma en consolideren als een spil bij Juventus. Door zijn late aankomst in de zestien en zijn uitstekende spelhervattingen scoorde hij zeventig doelpunten. Zijn kwaliteit met de bal aan zijn voeten, zijn visie op het spel en zijn volwassenheid in het voetbal maken hem tot een van de beste huidige middenvelders in het spel.

Pjanic in het nieuws

nieuwsoverzicht